Levelek Viskről IX - Deáktól Deakig

„Ha valakivel jót tettél, felejtsd el, s ne számíts viszonzásra, sőt még hálára se. A hálátlanság is kevésbé fog bántani, ha hálára nem is számítottál, midőn pedig nem várt hálával viszonozzák jótéteményedet, kétszeresen jól fog esni szívednek.” (Deák Ferenc)

Az elmúlt hét a nemzeti ünnepünk jegyében telt. Nagyon szép megemlékezéseknek voltam tanúja, olyanoknak, amelyek újra ráébresztettek számomra legszebb nemzeti ünnepünk valódi lényegére. Visk is és egész Kárpátalja is kivette a részét az ünnepből, lelkes diákok, lelkiismeretes pedagógusok, kötelességüket jól teljesítő helyi és magyarországi politikusok tettek arról, hogy az ünnep méltósága Kárpátalján is megmaradjon, hűen ’48-as elődeink hősiességéhez.

Forrás: marcius15.kormany.hu

A rendezvényeket nem sorolom fel, azok mind megtalálhatóak a netes portálokon. Számunkra a központi ünnepség Rahón volt. Az itt tartott megemlékezésen Grezsa István kormánybiztos mondott beszédet. Biztosította az egybegyűlteket arról, „azért dolgozunk, hogy a Kárpát-medence magyarlakta régiói megmaradjanak annak, amik mindig is voltak.” Hangsúlyozta az összetartozás jegyében, hogy a magyarság megmaradásának egyik záloga a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának a megmaradása. Bejelentette, hogy Rahón felépül kormányzati segítséggel az első kárpátaljai Magyar Ház. Szót emelt a készülő ukrán nyelvtörvény tervezete ellen. (Erről bővebben az előző levelemben írtam.)

Forrás: kormany.hu, Botár Gergely

Magyarország 20 ezer adag kanyaró elleni vakcinát biztosít Kárpátaljának- nem csak a magyaroknak -, a járvány megelőzése érdekében. Az első 5 ezer adag ezen a héten megérkezett. A Semmelweis Egyetem hallgatói immáron második alkalommal végeznek ingyenes szűrést Kárpátalján, Dercen és három további településen. Több mint tízféle szűrést és mérést végeznek közel 80 orvostanhallgató bevonásával. A programot anyagilag is támogatja a Miniszterelnökség.

Forrás: HÖOK Külhoni Program Facebook-oldala

Eközben fekete ruhás, fekete álarcos felvonulást tartott a Karpatszka Szics nevű ukrán szélsőjobboldali szervezet 150 tagja Ungváron. A felvonulás fő jelszava a „Nemzetek Európáját, nemet az Európai Unióra!” volt, de valójában nagyon erős magyarellenes hangulata volt a tüntetésnek. A Petőfi téren a költő szobra mellett elhaladva a következőt skandálták ukránul: „Idegen, vésd az agyadba, itt ukrán a gazda”

Az előző levelemben arról is írtam, hogy milyen nehéz magyarként nem munkaszüneti napon ünneplő lélekbe öltözni. Nos, a kárpátaljai magyarság idén „ajándékot” kapott március 15-e alkalmából, munkaszüneti nap formájában. Kárpátalja kormányzója úgy döntött, hogy március 15-t munkaszüneti nappá nyilvánítja, ugyanis ezen a napon kiáltották ki 1939-ben Huszton az egy napig fennállt Kárpát-Ukrajnát. Ezt ünnepelték feketébe öltözve, magyarellenes rigmusokat skandálva 150-en Ungváron.

Vezetőjük, bizonyos Tarasz Deak elmondta a sajtónak, hogy az egyik fő feladatnak Kárpátalja „sima” ukránosítását tekinti. Rosszallotta, hogy a határ menti magyarok nem beszélnek ukránul, nem is akarnak megtanulni, ezért „nem érzékelik, hogy Ukrajnában élnek”.

Forrás: karpatalja.ma

Én mást tapasztalok. Ha egy magyar gyermek magyarul tanul, attól nem lesz rosszabb polgára Ukrajnának. Miként az az ukrán szülő sem lesz rosszabb ukrán, ha gyermekét – ahogy ez ma már egyre gyakrabban előfordul – magyarul taníttatja. Én például szeretnék megtanulni ukránul, azonban mivel azt a tanácsot kaptam, hogy leghatékonyabb módja a nyelvtanulásnak egy ukránul beszélő barátnő lenne, be kell vallanom sajnos töredelmesen, hogy még nem kezdtem el az intenzív ukrán nyelvleckéket.

Visszatérve Deakra, egy másik Deák egyszer azt mondta:

„Tűrd el, ha kell, az igazságtalanságot, de igazságtalansággal ne viszonozd azt. Sokkal keserűbb emléket hágy maga után azon igazságtalanság, amelyet máson elkövettünk, mint amelyet másoktól szenvedünk, s a legfájdalmasabb, legtartósabb szemrehányás az, mit önkeblünkben olvasunk, mert azt sem későbbi bánatunk, sem jótéteink nem képesek egészen elnémítani.”

Nehéz szöveg, érdemes többször elolvasni...

Featured Posts
Recent Posts