Húsvét Nevetlenfaluban

Nevetlenfaluban és a környéken a kosárba kerülő ételek közül az egyik legfontosabb a töltött tyúk, amelyet úgy készítenek, hogy a húsról leválasztják a bőrt - a fejet, a szárnyakat és lábakat rajtahagyva -, majd ezt a bőrt megtöltik tojásos-húsos-kenyeres töltelékkel, megfőzik, és kisütik. Manapság felszeletelve, félbevágva kerül a kosárba, korábban az egészet elvitték szentelni a falubeliek. A görög katolikusok még fokhagymát, virágot is dugnak a csőrébe. A hagyományos sonka, kolbász, tojás, só, kalács, torma, bor mellett ma már banán és csokinyúl is található a vasárnap reggeli ételszenteléskor a kosárban.

Nem szabad megfeledkeznünk a töltött tyúknál is fontosabb pászkáról, amelynek tetejét a görög és a római katolikusok tésztából formált kereszttel és különböző indákkal díszítik. A pászka készítése máig divatban van, a községben működő négy pékség közül több süt pászkát megrendelésre. Ennek érdekessége, hogy a pászka tetejének díszítését itt is kézzel formázott keresztekből, fonatokból készítik. Szerencsére fotósorozatot tudtunk készíteni a pászka „nagybani" előállításáról is a Molnár pékségben, ahol egyszerre több, mint száz pászkát készítettek. Az éjszakai sütésről felvételeket készítettünk, ezekből - a többi digitális fotóval - fotókiállítást rendezünk a múzeumban.

Végül, de nem utolsósorban a sárgatúrói kell megemlíteni, amely szintén a szentelőkosárban kap helyet, savóját a pászka dagasztásánál használják fel. A hozzávalók: 3 liter tejhez fél kilogramm cukor és 15 tojás kell; az alapanyagokat össze kell főzni, majd egy ritkaszövésű ruhába kell beletölteni. Miután lecsöpögött, szeletelve fogyasztható.

Húsvétvasárnap hajnalban aztán a falu apraja-nagyja - a településről rég elszármazott rokonokkal egyetemben - elindul a templom felé, ahol a görög katolikusok és a római katolikusok közösen vesznek részt az ételszentelésen. Körbeállnak az udvaron a terítőkkel letakart kosarakkal, és türelmesen várják, hogy elkezdődjön a szertartás, amit a görög és a római katolikus pap együtt végez, mivel a két felekezet közösen használja a templomot. Persze eközben belekukucskálnak a szomszéd kosárba, megnézni, hogy szétrüffent-e (szétrepedt-e) a tyúk, megkelt-e a pászka.

Forrás: library.hungaricana.hu (Batári Zsuzsanna: Húsvét a kárpátaljai Nevetlenfaluban)

Featured Posts
Recent Posts